Något ur innehållet: se nedan

 1. Baconlindade winer- eller frukostkorvar, med ett gott handrört potatismos.
 2. Spagetti eller makaroner & stekt falukorv.
 3. Stekt fläsk med löksås med kokt potatis.
 4. Kroppkakor med fläsk och vit sås. ( ca.8-9 st.)
     (klart på 1 timme, om potatisen skalats och fläsket skurit och stekts före)
 5. Bruna bönor med stekt fläsk eller stekt falukorv.
 6. Panerade fläskkotletter och klyftpotatis i ung.
 7. Snabbt & lätt soppor i påse av alla de slag, kantarell, champion, sparris m.m.
     serveras med grovt knäckebröd till.
 8. Färdig djupfryst pyttipanna med stekt ägg och rödbetor.
 9. Små djupfrysta pajer finns i stor sortering, lätt att tina i mikron.
10. Persiljefylld stekt sillflundra med kokt potatis och egen tillagad skivad gurka i ättika.
11. Ärtsoppa/burk, knäckebröd och pannkakor med sylt.
 

Ett gott handrört potatismos (till 2 pers)
10-12 potatis lagom stora av god kvalité' skalas och koks i saltat vatten.
Potatisen mosas och röres med en gaffel och 1,5 dl mjölk tillsättes.
Röres ihop till en lagom konsistens och en aning vitpeppar och en
matsked socker tillsättes och omröres.
Nu till det sista och viktigaste två matskedar smör inblandas och moset
röres nu kraftigt så det får en luftig och glimmande konsistens, avsmakas.
Saltas, kryddas och sockras efter behov.

Till detta kan man ha fläskkotlett, stekt falukorv, köttbullar eller biff med lök.
Glöm inte, en god öl eller ett gott rödvin till maten.
 

Goda klyftpotatis i ung
12-14 st potatis skalas och klyftas, koks i saltat vatten ca 6-7 min.
Därefter hälls potatisen i en smörad långpanna eller eldfast form.
Saltas och en gnutta vitpeppar & in i ugnen 220 grader i 25-30 min.
Vändes eller omröres och de sista 10 min med lite skorpmjöl strödd
över potatisen. (snabbt enkelt och gott, jag lovar)
 

Kroppkakor med vit sås och lingonsylt (ca.16 st.) för flera dubbla receptet
Förberedelse skala 6-7 potatis, kok och låt svalna.
Skär fläsket i tärningar, hacka en gul lök, stek och krydda med salt
och vitpeppar, malen kryddpeppar och grovmalen svartpeppar.
Skala 20 medelstora potatis och riv dessa i matberedaren eller
med rivjärnet. Slå den rivna potatisen i en kökshandduk och vrid
ur potatisvattnet i en skål och låt potatisstärkelsen sedimentera, häll av det klara vattnet men återanvänd stärkelsen.
Riv även den kokta potatisen.
Häll upp allt i en bunke och tillsätt 2 ½ tsk salt och 1 ½ dl vetemjöl och
knåda till en deg. Tag deg till en bulle, platta till och lägg i lagom med
det stekta fläsket, tillslut och rulla till en kroppkaka.
Lägg nu denna i en stor kastrull med kokande vatten, använd helst
en kroppkakeslev vid nedsänkandet i vattnet. Proceduren upprepas
till degen och fläsket tagit slut.
Låt kroppkakorna småkoka i ca. 30 min (eller till dom flyter upp).
Serveras med vit sås och lingonsylt, en god öl eller ett av mina goda
rödvinsförslag går precis lika bra.

Vit sås
Smält 2 msk margarin. Rör ner 2 ½ msk vetemjöl. Vispa ner 5 dl mjölk och låt sjuda under vispning 7-8 min.

Smaksätt med salt, socker & vitpeppar.

Kokosmuffins  (ca 22 st.)
2 ägg,                        1½ dl gräddmjölk
2 dl strösocker,         4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver ,       1 1/2 dl) kokosflingor
1 tsk vaniljsocker,     150g smör eller margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda kokos, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i smeten.
Fyll muffinsformar (eller små pappersformar) till drygt hälften med smet.
Grädda i 225 grader omkring 8-10 min.

Maddes lunchomelett för 2 pers. (lättlunch) -ej att förväxla med fransk omlett, utan mjölet.

3 ägg & 2 msk vetemjöl vispas lätt. Tillsätt därefter: ½ tsk salt, 2 tsk socker, 1 dl. mjölk Sätt plattan på högsta värme 6 an och lägg i stekplåten ½ msk marg. När plåten är ordentligt varm, häll på smeten och sänk temperaturen till medeltemp. Rör lite i smeten med en gaffel tills allt stelnat. Man kan variera omeletten med att i smeten ha i svamp, skuren skinka eller skivad kokt potatis, då kallas omeletten "Bondomelett".                                                                                                                                 

Några av mina röd & vittvinsrekommendationer.  Favoritvinet klicka för stor bild.
Allt efter tycke och smak skall smaka gott till mat. Viktigt: Rätt vin till rätt mat så kan även ett billigt vin vara gott. Prova en vardag  med falukorv och potatismos.

* Finns även i 3 lit. Bag in Box (rekommenderas) Länk: AB Vin & Sprit                                            

Namn Distrikt  Nr Land Årg.   ml  vol. % Pris kr Omdöme * 1-5
Åkesson Monte Mira Valencia 577898 Espan   750 12,5 59:- **
* Cabernet Syrah J.P. CHENET Languedoc 12808-1 Franc   750 12,5 54:- ***
Coteaux du Languedoc Languedoc 2226 Franc   750 12,5 53:- ***
* Gato Negro Cabernet       Sauvignon  7564 Chile        750 12,5 60:- ***
OUDE KAAP  Reserve Sauvignon    S Africa 2007 750 13,5 67:- ***
Farnese     Sangiovese Tipica 2344-01 Italien   750 13,0 59:- **
* Red Rock       Carbenet Sauvignon Merlot   SE Australia   750 13,5 62:- **
Mauro Primitivo del Salento 32364-01 ITALY 2000 750 14,5 60:- **** (god  tvåa)
Selvarossa Salice Salentino Apulien 32228-01 Italien 2005 750 14 % 69:- *****(klar favorit)
* Castillo De ANNA Valencia Bag in Box Spanien 2009 3 lit. 13,5 % 169:- *****
Villa Puccini Toscana 32417-02 Italien 2005 37,5 12,5 % 49:- ****
Vitvinsrekomendationer (halvtorrt)                
Forster Mariengarten Riesling 58 44 Tyskland   750   59:-  ****
Piesporter  Michelsberg Mosel  L329502 Tyskland   750 9,0   **

Hofstuck Rupertsberger

Riesling 203 Tyskland    750 10,5   *** sött & gott

))))Tillbaka