Uppdat 2022-11-22       Foto från 1952 dåtid till nutid 2020-04-12

Hjortahammar gravfält för 59 år sedan och 2020-04-12. Ni ser nu den nybyggda vägen på det högra fotot. Det går en bro över till Almö som ej syns på fotot och det går nu även en bro ut till Hasslö. Den lilla röda sjöboden är riven och en utfyllnad är gjord för den nya vägen. Det höga trädet och de 2 närmaste enebuskarna borta. 1952 Var det sandstrand där vi badade i vattnet till hö. på det högra fotot vid en utfärd med min lärare Sven-Öjwind Swahn.(färgfotot).

 

Tågset  förr  och nu vid  Järnvägsövergången Gullberna  - Marieberg

     

  Ånglok i bakgrunden till hö. syns  Gullberna Hult.              Foto från samma plats med nutidens tåg, här Kustpilen.

  

 På vänstra fotot kör ett ånglok på 50-talet.                             På högra bilden kör ett X31-tåg på väg till Emmaboda.

Det blev en jämförelse över platsen då & nu 2010-03-16. kl:12,57

Ett glömt spelverk vid f.d. Johansfors pappersbruk & sågverk. 42 år mellan dessa 2 foto.

 Spelverk   Vid Johannesfors f.d. pappersbruk.   Detta scannat diafoto togs men min Konica vintern 1971                  Detta foto tog jag våren 2010 med min Nikon COOLPIX  S220 Lyckebyån i bakgrunden. Utväxlingsförhållandet okänt men jag ska kolla nästa gång jag går Lyckåleden om det står något om det på verket. Sågverket var i drift fram till 1980-talet.

Motocrossbanan i Alanaryd. Startlinjen då för nästan 60 år sedan och nu 2014.

  
                                                 Startklara.                                        Naturen har återtagit banan som ni kan se.

Varvsgatan & Västeruddens hus då och nu 2021.

 Varvsgatan 20-22, 18, 16. (Fotodatum på nya huset nedan 2020-04-12).
  
Det nya hörnhuset Skeppargatan 5 tidigare nr:9 och Lyktstolpen jag cyklade in i är nu ersatt med en ny och längre stolpe.

   Varvsgatan då &nu 2020

Varvsg. 20-22. Bakom högsta huset Skepparegatan 9    Platsen där dessa hus låg förr i tiden.                                         

  Amandas hörna. Den bästa godisaffären på Västerudden.Varvsgatan 12 där bodde kung G V:s kopia.  Två nyrenoverade hus på Varvsgatan. Nu är husen i toppskick.

Gamla Teatern byggdes 1880 på Varvsgatan, tyvärr riven 1972-02-18.  Detta trodde man aldrig kunde hända här. Jag har gått i söndagsskola här i Filadelfias regi. Jag har också varit "Vargunge" här och vår scoutlokal låg där dom 2 fönsterna är längst till vänster på nedre botten. Mellan dom sitter ett rött brandskåp. För att komma in i scoutlokalen lokalen gick man in i porten längs till vänster. 

   Lyckebyfoto.

1927-1952 Detta märke har jag fått av min broder Eddy. Hittat i en antikaffär i Malmö. Buss & Bron som syns på detta foto från 2014.

Julfest 1944 i Sjöreserven med Eldarkorpral Gustafsson sittandes längst fram till hö. Man kan se korpralbeteckningen på vä-armen. Min far Victor var kock i "Sjöreserven" han sa att Gustafsson åt 12 tallrikar ärtsoppa om torsdagarna och ett lass pannkakor ovanpå det. Sen gick han upp till Epa-baren och drack kaffe med winerbröd. Mina 2 systrar Inga & Karin jobbade där. Dom sa att sen satt han och rullade tummarna och tittade på flickornas ben.
En kväll stod vi ett gäng vid "Prickens" korvkiosk". Vi hörde någon som ropade "Nu är jag här igen, nu är jag här igen". Det var Gustafsson som hördes när han var vid Källbackens kondis. När han kom fram till oss berättade han att han varit långt uppe i Småland. Han berättade om alla ställen han varit på och vad han fått att äta för något på alla ställen och hur gott allt varit, så klart han som kunde äta 12 tallrikar ärtsoppa.

Korpralen.  
foto: Jan Andersson. Ture Algot Gustafsson med cykel. Födelseort Dänninglanda Kronoberg *1902-04-07 avl.1959-02-17. Gustafsson omkom genom drunkning, gick ner sig på isen ovanför järnvägsbron. Jag råkade befinna mig på lasarettet och platsen där ambulansen kom med honom. Personen på båren var stor förstod jag när dom stora fötterna gick utanför båren och dom var stora. När jag läser tidningen dagen efter om en man som gått ner sig på isen förstod jag att det var Gustafsson jag sett på båren när han blev inburen.

Järnvägsbron här till vänster höll inte isen för Gustafsson.

 <<<Tillbaka