Uppdat. 2021-02-16      Min första och sista arbetsplats. (är nu historia) 

Firma    Kopparslageri 1939-1953.
Innehavare & ägare ingenjör Arvid Karlsson.

  Firman byggde här kopparslageriet 1939.
*Yngve Arvid Valdemar Karlsson född 1910-08-02.

 • Kopparslageriet flyttade hit 1939 från att tidigare legat på V. Köpmansgatan. kallades allmänt för verkstan.)
 •  Kopparformar (kakformar)  Kaffekittel (utlånad till Dr. Ragnar Urde och ej återlämnad).
  Om dessa 2 olika kopparsaker finns en speciell historia som jag berättat om i min självbiografi "Septemberbarn". Går att låna på biblioteket i K-na & L-by.
 • Jag började på verkstan den 17 okt. 1949 som 15 åring hos Arvid Karlsson med att glödga kopparkittlar till tvättgrytor eller s.k. vattenvärmare. Den glödgade kitteln fick man ta på en pinne från ässjan och doppa ner i ett syrabad. En stark frätande rök steg upp ifrån blykaret med saltsyra. Kom man någon morgon till jobbet och var förkyld så var man efter ett par doppningar och inandningar av ångorna från doppningen ganska så frisk. Inget ont utan att det hade något gott med sig. Efter syrabadet skulle kittlarna tvättas i ett stort träkar med rent vatten. Vintertid hände det att man först fick ta bort isen i karet innan man kunde börja tvätta, tufft jobb och kallt om händerna. Jag hade en bra yrkeslärare i Arvid han lärde mej att svetsa koppar med en egen uppfunnen metod samt även att svetsa tunnplåt som jag senare i livet fick mycket stor användning av. Jag blev något av specialist på området tunnplåtsvetsning. Arvids far Gottfrid skötte trycksvarvandet av koppargrytorna, även upp i ganska så hög ålder. Ett jobb jag minns var de 10,000 kopplingsskåp vi tillverkade åt televerket. Jag ser dom ibland vid besök i hyreshus, dom sitter inmurade i trapphusen. Arvid gav mig ett bra styckackord som gjorde att jag tjänade bra på alla dessa kopplingskåp. Ett av de moment (10,000) i en finurlig svetsjigg som Arvid gjorde sitter fortfarande i ryggmärgen. De sista åren Arvid hade verkstaden tillverkade han och jag även tvättmaskiner och torkpressar. Så efter ha sprutlackat med silverfärg otaliga tvättgrytor, blev det nu till att vitlacka tvättmaskiner och torkpressar.
 • Jag ska söka efter foto på de produkter vi tillverkade och hittar jag något så lägger jag in det här.
 • Efter 4½ år hos Arvid såldes jag och verkstaden 1953-08-15 till Kalle "Back" Persson som var innehavare av Blekinge Bil AB. Under senare tid har Arla Mejeri varit innehavare av tomten. Hela den stora hörntomt som Arla varit belägen på heter nu "Kopparslagaren" som jag tycker är hedrande med tanke på min förste chef Arvid och hans fru Maj och min första arbetsplats. Jag höll kontakten senare under alla år med Arvid och Maj och även deras dotter Eva.
 •   Här poserar Arvid & Maj när vi besöker Nord Bornholm och året är 1966. Båda är nu borta och jag har varit med och följt båda till den sista vilan. Maj var den som gick bort sist och jag minns att det tog mig mycket hårt. Jag kunde inte vara med på den efterföljande minnes-stunden. Jag hade för många fina minnen av dessa mina båda vänner som nu är borta.
 • PS. Arvid var en duktig kanotist och tillhörde de främsta i Kajakklubben Eskimå som han var med och bildade. Han företog en strapatsrik  långfärdspadling från Simrishamn till Västervik var det tänkt.  Han nådde aldrig ända fram till Västervik utan fick bryta på grund av hårt väder och Arne Malmsjö (gift med Arvids tvillingsyster Aina) fick hämta upp han och kajaken för bilfärd till Karlskrona. Färden gjorde han långt efter sitt aktiva deltagande i Eskimå.
 • 2017-03-27 I dag fick jag ett överraskande mail från Stina Dahlén dotter till Arvid Karlssons lillasyster Inga Karlsson boende i Danderyd. Inga var tvillingsyster med Aina Malmsjö som var gift med glasmästaren Arne Malmsjö. Arvids lilllasyster Inga fyller 96 år 2017 i juni. Det glädjer en när man får sådana här mail, detta tack vare min hemsida och det finns flera händelser jag kan tacka hemsidan för. Jag har i dag 2017-04-02 talat med Stina på mobilen.(Hon efterlyser någon kopparsak som man med säkerhet vet att Arvid har tillverkat).
 • Arlas Mejeri har rivits för att ge plats åt City Gross som på tomten nu har byggt en stormarknad och tomten är döpt till "Kopparslagaren" mycket lämpligt enl. mitt sätt att se på detta.
 •  Här ser man hur nära det var mellan dessa 2 arbetsplatser. I det gula huset bakom BKC-kansliet bodde Karl Trulsson med fru. Han hade gäss på gården och gick man allen upp till gården hände det att gåskarlen kom och då gällde det att springa annars fick man sig ett tjuvnyp i baken. Gåsen var en bra vaktare bättre än en vakthund tycker jag.                          

   Här var min sista arbetsplats innan pensionen.  

  •  BKC:s Kanslibyggnad.
   Byggnaden är egentligen ämnad som "Skyddsrum" men passade utmärkt som föreningslokal.
     Min Arbetsplats Föreningskonsulenten på plats.
   När mitt jobb var som intensivast hade jag arbetsuppgifter i kansliet samt med pappersåtervinningen och med glasskiosken i Hoglands Park. Det hände att man kallade in mig till badmintonhallen som avbytare ibland också. Jag hade många roliga arbetsuppgifter, men det kunde bitvis  vara rätt pressande. Jag saknade en befattningsbeskrivning. Den kanske hade hjälp att avlasta mig vid vissa tillfällen.
    
   Kanslibyggnaden rymmer även styrelserum & arkiv.

  • BKC:s kansli och bamintonhall finns numera på Arena Rosenholm.
  • Här sluts cirkeln på mitt aktiva arbetsliv, ca 90 m ifrån där det började. Märkligt när jag nu tänker tillbaka över 60 år.

    Det är City-Gross som har parkeringsplats för sin personal där en gång verkstan låg. Så här ser det ut nu.

  Länk till en lista över alla mina arbetsplatser genom mitt aktiva arbetsliv i 49 år.

  ))))Tillbaka