Uppdat. 2018-02-08     Min far Victors levnadsberättelse från tidigt 1900-tal.

Far "Officerskocken" Victors liv  från 1898 till 1977. Han har seglat i 14 av  Kungliga Flottans fartyg från 1918-1935.    

      För mig har Victor berättat om sin uppväxt och barndoms upplevelser och hur en del av livet blev för honom. Min far var född 1898 den 11 september och dog 1977 den 27 november. Han berättade om sin far (min farfar) Länk: Carl August Andersson (1857-1923) som var handelsman norr om Rödeby, närmare bestämt i Stubbelycke där han hade sin första affär. Han var gift med (min farmor) Maria Sofia Botilda f. Håkansdotter Augerum, och blev änkeman 1902-07-11. Detta bekräftas enl. Boupptäckning förrättad år 1903-01-03. Fadern kunde inte ta hand om Victor när han blev änkeman, utan han blev placerad som fosterpojke hos  Anderssons farmor & brorsbarn samt kusinen *Estrid Kerstin Maria Andersson och Maria (Mia) Pettersson samt Emelie Charlotta som var släkt (ingifta) med Andersson på något sätt. Någon av dessa tre skulle även kunna vara en syster till farmor? Damerna bodde på en gård en liten bit ifrån affären på vägen till Gagnekulla. Jag tror också att Anderssons far skulle ev. kunna vara Anders Svensson från Långelycke han var Kättilsmålas store man och farmorsmor Kerstin Pettersdotter Rödeby (piga på Göksjöholm). Jag försöker att forska fram det rätta och oklara släktförhållandet bland dessa nämnda personer. Klart är i alla fall att Andersson sålde affären i Stubbelycke och flyttade 1909-08-16 till Elmeboda enl. kyrkbok. I Yxnanäs öppnade han en ny affär. (foto nedan  f.d. affärshuset) *Estrids dotter Anna-Lisa Blomberg Lyckeby ska jag försöka få träffa snart för att prata och få veta lite mera om släkten Andersson.

 Fastigheten Sjöberg 1:8 Skolgatan 16 (tidigare Backstugan/Sjötorpet)

Ägare är nu ett par från trakten som renoverar upp huset. (se länk affärshusen). 

 Till denna affär 1909 kom ofta en dam som hette Agda Carlsson. Hon kom till affären för att handla och charma Andersson. Hon hade en son och var ogift. Hennes många besök i affären gjorde att hon till slut blev Anderssons andra fru. De gifte sig 1910-03-19 och han flyttade till Rävemåla för att där tillsammans med Agda öppna en ny och den tredje handelsaffären i ordningen. Deras dotter min faster Karin från Älmeboda fick affären i arv enligt Victor, där hade Victor fel. Jag vet det rätta nu och det var att Karin och hennes man Ivar Karlsson köpte (övertog) affären av Andersson.

Jag har tillsammans med Victor tittat på stället i Gagnekulla som han växte upp på och hagen där han vaktade kor. Vid ett tillfälle när Victor var med fick vi även komma in och titta. Det var när trädgårdsmästaren Hans Persson i Rödeby höll på att renovera stället. Den gången besökte vi även Victors gamle skolkamrat Hugo Johansson i Stubbelycke (Göksjöholm). Madde och jag körde förbi huset den 2/1 2001 som efter renoveringen av Hans Persson nu bytt ägare igen. Stället ägs nu av en konstintresserad dam som heter Angelica och håller på med möbelrenovering enl. en bybo som vi pratat med (Huset är nu renoverat). Efter mycket arbete på detta hus är det nu ett mycket fint och välrenoverat ställe. Det är synd att Victor inte fick se huset i detta skick.  Det renoverade huset som det ser ut nu i Viö/Gagnekulla.

  foto 2013-11-28

 Här var det Victor bodde som liten och på gården hade systrarna en liten hage med en häst och några kor som Victor skulle vakta och mjölka. På eftermiddagarna när han kom från skolan, fick han ta med sig sina skolböcker ut i hagen och läsa läxor där. Ibland hade han sällskap av sin skolkamrat Hugo Johansson som vi besökte en gång då Victor var i sjuttioårsåldern. På skolfotot här nedan är dom 11 år.

 Detta var den skola Victor gick i.

Det gamla skolkortet från Stubbelycke skola i Rödeby socken år 1909.Viktor & Hugo i 3:dje raden.                                                                 Elever i första raden fr. vä: Hanna Asp, Anna Andersson, Hilda svensson, Ellen Vinberg, Valborg Dorff, Greta Andersson, Hulda Strömberg,Elna ?, Seporia Svensson, Emilia Andersson, Emma Svensson, Rosa Dorff.                        Andra raden: Valter Johansson, ngt. bakom August Johansson, Robert Andersson, Maria Johansson, Agnes Jönsson, Anna Palmkvist, Elna Svensson, Betty Vinberg, Augusta Johansson, Anie Johansson, Hildur Ahnfeldt, Matilda Svensson, Gustav Johansson, Teodor Karlsson, Algot Karlsson. Tredre raden:Viktor Karlsson, Hugo Johansson, Edvin Karlsson, Albin Gustavsson, Daniel Dorff, Wiktor Johansson, Gustav Andersson, Hugo Andersson.         Fjärde raden: Arnold Johansson, Karl Svensson, Valfrid Andersson, John Svensson, Erik-Algot Johansson, Wilhelm ?, Johan Karlsson, Johannes Svensson. Femte raden: Fru Ida Johansson, Ruben Dorff, fru Amanda Dorff, Edith Dorff, sedemera lärarinna i Stubbelycke småskola. Lärare Axel Wilhelm Dorff.

 Det nya skolkortet från Stubbelycke skola som den ser ut nu år 2004-03-16.

 I detta huset på Göksjöholm som ligger till vä. om det stora gula huset bodde Victors skolkamrat Hugo Johansson. Vi gjorde ett besök med Victor 1969-70 Hugo visade oss då runt i det stora gårdshuset. Hans son Torsten bor inte där i dag utan i det stora gula huset nedan och han driver gården. Ingen visade sig på gårdsplanen som jag kunde fråga om ett och annat. Så det får väl bli ett återbesök vid lämpligt tillfälle. Torsten är den sjätte ägaren i ordningen.

 Göksjöholms gård byggdes i början på 1800-talet.         Huset har byggts till i olika omgångar men 1850 uppfördes en stor flygelsom enbart inrymmer en stor sal.

Gårdsägare:Sven Månsson med fru Kerstin Olasdotter. Anders Svensson, Johannes Johansson med fru Ida. Hugo Johansson, Nuvarande ägare Torsten Johansson 

 Den åttakantiga ladugården troligen byggd i början på 1800-talet. I vällingklockan högst upp strår 1834.

De gamla skolkamraterna fick träffas ännu en gång på äldre dar och hade mycket att prata om. När Victor blev tonåring fick han köra hästen med mjölken ner till Rödeby station. Men vid det här laget hade han tröttnat på systrarna och lantlivet. Fotot nedan ser ni Viktors väg som finns i Gagnekulla. Troligen uppkallad efter en annan Viktor. Men vem vet?

Han ville ha ett annat liv och började nu planera där han satt i hagen. Hur skulle han kunna ta sig till Karlskrona? Vid Rödeby station hade han träffat och pratat med några ynglingar som jobbade hos bagarna i staden. En dag 14 år gammal, åkte Victor ner med mjölken som vanligt. Han hade nu bestämt sig för att ta tåget in till Karlskrona. När han kom ner till stationen i Rödeby ställde han häst och mjölkavagn och tog tåget in till staden. Hur det gick med hästen och mjölken har jag alltid undrat över men aldrig fått vetskap om. Ingen gav sig till känna enligt Victor och inga kontakter togs för att få reda på hur det gick för honom. Men en sak är klar det var sommar och mjölken hann förmodligen att surna. När Victor hade stigit av tåget på CWJ:s station i stan (Carlskrona Wexiö Järnvägar), frågade han en herre efter vägen till Långö och fick veta vilken väg han skulle gå för att komma dit. Med raska och lätta steg begav han sig ut i livet och till Långö. Där tog han kontakt med bagarpojkarna i bageriet som låg på Muraregatan 25-27. Carl Wihelm Emanuel Pettersson hade bageriet till dess sonen Gösta Wrese tog över.

 Han berättade kortfattat var han kom ifrån och om vem han var och hur han hade det. Bagarpojkarna tog väl hand om Victor och han fick hjälpa till och lära sig varjehanda sysslor som de brukade utföra. Han fick en sovplats uppe på vinden där springpojkar och lärlingar vanligtvis hade sitt härbärge. Där uppe var det för de mesta alltid varmt och gott då värmen från ugnarna spred sig uppåt i huset. Bland sysslorna ingick det att få fram bränsle och sätta fyr i ugnarna tidiga morgnar. 2006-04-28 Har jag fått reda på att bagerichefen var C . W. Pettersson och att hans söner senare tog sig namnet Wrese. Detta tack vare ett sammanträffande med Per-Erik Wrese som jag var skolkamrat med i ett år 3:dje-klass på Rosenfeldtskolan och vår lärare var då Jörgen Ljungberg. Per-Erik talar om att han har ett gammalt fotografi från bageriet där det finns en person som dom inte kunnat härleda, troligtvis är detta Victor. Per-Eriks kusin Jan-Erik var jag skolkamrat med i 4 år och vår lärare var då Sven-Öjvind Swahn. (Jan-Erik bodde då på Kyrkogatan 6 b, där jag långt senare kom att bo från 1960-69.) Jan-Eriks far Henning Wrese har Victor seglat med i flottan. Henning övergick senare till civil sjöfart. Tiden i bageriet var hård och lärorik och efter 3 år av slit där bestämde sig Victor för att värva sig till Kungliga Flottan 1917-08-14. (Per-Erik har jobbat med Toyota bilförsäkring och kallades allmänt för Mr. Bilförsäkring).

Sammanställning av de 14 fartyg i Kungliga Svenska flottan Vicktor har möstrat på under åren 1918-1935.

01. HMS Äran. 02. HMS Astrea. 03. HMS Dristigheten. 04. HMS Jagaren Wrangel. 05. HMS Pansarskepet Gustav V. 06. HMS Drottning Viktoria. 07. Jarramas (Segelfartyg). 08. HMS Fylgia. 09. HMS Jacob Bagge. 10. HMS Örnen. 11. HMS Psilander. 12. HMS Klas Uggla. 13. HMS Nordensjöld. 14. HMS Ymer.

  Han mönstrade 14/8 1917 som 19-åring och ryckte in som skeppsgosse samt började sin gröttjänst som den första tiden då kallades. ( Han tillhörde nu Karlskrona Amiralitetsförsamlin och 9:de matroskompaniet). När den var klar började han sin mycket gedigna kockutbildning både till land och till sjöss. Den 1/11 1917 Anställdes Victor vid Kungliga Flottan som befälskock. De två första sjökommenderingarna Victor hade i Kungl Flottan var med HMS Äran och HMS Torpedbåten  Astrea.

HMS Äran 1:a klass Pansarbåt. På Äran var Victors första sjökommendering den 2/10 1918 mönstrar han på som UO Kock.

1.   Bassar hjälper till att plocka höns ev. sjöfågel.

 Victor sitter här näst överst med sina kamrater. Jag skulle gissa att det är på Äran detta foto är taget.

2.  Astrea var det 2:dra fartyget i Kungliga Flottan som Victor mönstade på.    

  HMS Astrea och dess besättning

Besättningen på 1:sta klass torpedbåten HMS Astrea plus en kock.  Befälhavaren på Astrea G. Hofberg nämnde Victor vid några tillfällen och deras förtroende för varandra var troligen ömsesidigt. Victor mönstrade på Astrea första gången 1920 28/4 & sista gången han tjänstgjorde på Astrea var 1921 29/4- 5/7 sammanräknade ant. mån. i tjäns på Astrea blev 10 st. HMS Astrea verkade i flottan under åren 1909-1928

Victors landkommenderingar var på några växlande ställen inom Kungliga Flottan.

     Korpralen

Bl.a. Execisskolan, Skeppsgossekasernen & Skeppskossekåren, Sjömanskåren-kasernen. Victor var vid 15 st.olika tillfällen kommenderad till Sjöofficersmässen.  Som mest 1929 216 dag i sträck. Tot. gjorde Vicktor 897 dagars tjänst (ca.2 ½ år) på Sjöofficersmässen som ligger snett emot Klockstapeln.  

  Sjöofficersmässen i Karlskrona foto taget 2013-11-18

  

På trappan här stod min bror Sivert och jag och tittade på när 12 stycken hundar var inne i ett stort hundslagsmål mitt emot inne i Klockstapelsparken. Jag var väl 10 år och Sivert 7 år när vi såg detta stora slagsmål. Hoffens Lure var mitt inne i högen minns jag och en tant sprang runt och skulle fånga in sin lilla tax som sprang runt, runt högen med hundar som slogs. Det hela löste upp sig till slut och respektive hundägare fick till slut fatt på sin jycke. Lure såg vi senare när han lufsade hem blodig och med ena örat hängande. Om detta stora hundslagsmål har jag skrivit i min självbiografi "Septemberbarn".

Förmodligen är dessa 2 foto nedan tagna på baksidan av mässen.

  Officerskocken
Kan det möjligen vara fru Anne Morrow Lindberg och Charles Lindberg som fått träffa officerskocken efter en lunch på officersmässen 1933?

Anne Spencer Morrow *1906-06-22 d.2001-02-07 gift 1929 med Charles Augustus Lindberg *1902-02-04 d.1974-08-26.

  Karlskrona Flygstation på Stumholmen.              

 1820 den 1/9 - 26/10 Tjänsgjorde Victor som kock på Karlskrona Flygstation på Stumholmen lagade mat till kända flygare *)Albin Ahrenberg  och senare även Charles Lindbergh med fru Anne. 

*) Den militära karriären inledde han som skeppsgosse vid flottan i Karlskrona, senare tjänstgjorde han som torpedstyrman till sjöss. Efter flygutbildning 1919 blev han flygstyrman inom marinflyget. Man flög först i Hägernäs, viken där senare Roslagens flygflottilj sattes upp, och i Karlskrona. Efter 19,5 timmars flygerfarenhet blev han själv flyglärare för nya elever. 1920 provade han den nya uppfinningen fallskärmen genom att göra ett uthopp över Karlskrona.

Charles Lindbergh & besöket i Karlskrona 1933
År 1933 gjorde Charles Lindbergh och hans hustru Anne Morrow Lindbergh en propagandaresa till en rad olika länder i Europa. Besöket i Sverige var särskilt intressant för Charles eftersom hans släkt härstammade från Smedstorp i Skåne och han hade tänkt besöka sin gamla släktgård. Hans första kontakt med Sverige blev i Stockholm där han landade med sitt sjöflygplan som han använde under resan. För att lura journalister och nyfikna åkte han bil från Stockholm ner till Skåne, men ryktet att denne världskändis var på väg hade hunnit sprida sig och väl framme i Smedstorp var det så mycket folk samlade i Smedstorp att makarna Lindbergh valde att inte ens stiga ur bilen utan i stället åkte direkt tillbaka till Stockholm. Några dagar senare flög Charles och Anne vidare till Karlskrona och de landade vid Stumholmens sjöflygstationi den centrala delen av staden. Flygstationen var på den tiden en imponerande anläggning med fyra stora hangarer.

3.   1921 14/8-15/10  HMS Dristigheten det 3:dje fartyget som han var sjökommenderad på.

 Det var en del bus och hårda tag ombord ibland.

4.  HMS Jagaren Wrangel. Här tjänsgjorde Victor som befälskock 1921 26/10-1922 26/10  under 4 olika befäl. 

5.   HMS Pansarskeppet Gustav V. Victor tjänsgjorde som förste kock 1923 24/4 till den10/10.

6.  HMS Drottning Victoria. Tjänsgöring 1:e kock i 117 dagar från den 25/4  till den 19/8 1924. Vicktor var 2 gånger till på detta fartyg. 73 dagar 1924 20/8-31/10  och 302 dagar 1924 1/11 till den 29/8- 1925. När han seglade med  PANSARSKEPPET VIKTORIA:  Tjänstgjorde han som befälskock under tiden (Aug. 1924- aug. 1925). Vid ett par tillfällen reste drottning Viktoria med fartyget. Efter detta fick Victor förtjänstmedalj av Kung Gustav V i silver 8:de storleken.

7.  Jarramas (segelf). Befälskock  3/5 till den 4/9 1926. Bestyrkes (J. Hermelin) P.S. Befälhavare Löjtnant.

Här är berättelsen om Victors tjänstgöring och långresor med HMS Fylgia.

8.  Genom Kiel-Kanalen 1926 (Vykort)

  HMS Fylgia i Savannah USA 1927

PANSARKRYSSAREN HMS FYLGIA: Västindien vintern 1926 - 27 (befälskock) Från Karlskrona 2 nov.1926 till bl. a Cadiz, Sao Vicente, Port of Spain, San Juan, Santo Domingo, Port au Prince., Santiago de Cuba, Veracruz i Mexico, Savannah, Bermudas, Bordeaux och åter i Karlskrona den 8 april 1927.

HMS Pansarkryssaren Fylgia. Första gången Vicktor tjänsgjorde som förste kock var 5 dagar 27/10-31/10 1926 yterligare 4 gånger seglade Vicktor med Fylgia. En av resorna med Fylgia gick till Ostasien vintern 1931 -32 med Victor som 1: e officerskock. Dom avgick från Karlskrona 16 nov. 1931. Hård storm mötte på Biscaya och några fick känna på sjösjukan för första gången. (Jag har sett filmen från SF: s arkiv 001229 på Blekinge Museum i föreningen Gamla Carlskronas regi). Resan gick vidare till bl. a. Vigo i Spanien. Valetta på Malta, Port Said i Egypten, Aden i Jemen, Colombo på Siri Lanka, Bombay i Indien. och Perim i Jemen. Alexandria i Egypten. Gibraltar. Rotterdam i Holland. Malmö åter Karlskrona. HM Fylgia har en egen march komponerad av en känd skåning Gösta Forsgren. Jag hörde den vid en Vasaskjulskonsert med Marinens Musikkår den 22 augusti 2008. 

  Fylgia lämnar Valetta måndagen den 7 dec.1931. Klockan 09,00 kastar man loss och styr ut från hamnen och lämnar Malta och Valetta. Åter i Karlskrona onsdagen den 30 mars 1932. Som tack för gott arbete fick Victor av officerarna en tavla, etsning föreställande Fylgia. Mässföreståndaren 4:de officer Löjtnant Ahlmark TO MO gav honom högsta betyg: "Jag har själv aldrig ätit sådan god mat ombord på flottans fartyg och det är den samstämmiga uppfattningen bland samtliga officerare ombord" inkl. Prins Bertil som var med som kadett. Victor har haft sjötjänst på varjehanda av flottans fartyg och har under sin tid i flottan seglat och tjänstgjort i nämnd ordning bl.a. på dessa fartyg: Victor hade även en del landkommenderingar. En period i Sjöreserven varade från 1933-1935. Därefter från 1935-1937 som 1: e officerskock med tjänstgöring på officersmässen belägen snett emot klockstapeln. Han fick förmånen att segla med Fylgia på några utlandsresor och blev då vid den andra resan utnämnd till 1: e officerskock. När han berättade om utlandsresorna nämnde han en del platser som han mindes väl.  

På fotot här nedan går dom igenom Kiel-Kanalen 1931 och under bron.

 

 Aktern   Fören   

Alle man på däck (nästan). Men kocken och några till är det som syns här.                               Minnesmedalj från resan med HMS Fylgia 1931-32.

Foto från Rivieran och något att svalka sig med. Det var t.ex. Gibraltar och en händelse som inträffade när de skulle lägga till på redden. Det kom alltid en massa krejare i småbåtar som ville sälja sina alster och utrikespinnauler till angörande fartyg. Det som nu hände var att när de hade ankrat upp och skulle skjuta salut, låg det för många småbåtar alldeles för nära Fylgia. Ett av de högre befälen som svarade för saluteringen gick fram till relingen och skrek på sin bästa Spanska. "SENORES KANONA SALUTA MANJANA".  Alla spanjorerna slutade pladdra och tittade förvånade upp på befälet som skrek, en för dom obegriplig ramsa. Inget hände. Småbåtarna och spanjorerna låg kvar utan att förstå något av vad befälet skrek. En högbåtsman som sett och hört på hur befälet försökte kommendera krejarna fick rycka in. Med sin stämma på bästa Björkholmska skrek han. "FLYTTA ER FÖR SAUTAN VI SKAU SKJYTA". Nu blev det fart på alla krejarna. Med snabba årtag rodde de så fort de kunde ifrån Fylgia och in mot land. Saluten ljöd över Gibraltar och dess sund och när det hela var över återkom alla krejarna i sina småbåtar.

Krejarna är ombord. Man ser här krejarna utmed relingen i sina småbåtar. Victor berättade ofta om den här händelsen och drog även ramsorna som tillhörde. Han nämnde platser som besökts de 4 gånger han seglat med Fylgia. Det var Kairo, Savannah och Veracruz i Mexico bl.a.

Här sitter Victor med några av sina kamrater. Livet till sjöss för Victor gav honom många goda kamrater och jag fick träffa några stycken av dom då de var hembjudna eller kom spontant och hälsade på.

  Visst gick dom iland ibland och festade också. Victor till hö.

Han var stolt när han talade om att han varit uppe i lutande tornet i Pisa.

 Tornet  började byggas år 1173. År 1350 var lutningen 1,4 m.  År 1817 var lutn. 3,8 m  År 1993 lutade tornet 5,4 meter. Man stängde då tornet för turism i 10 år medan byggnaden stärktes och marken dränerades, till en kostnad av 30 milioner svenska  kronor. Efter operationen rätade tornet upp sig med 38 cm.        Tornet drar sex milioner turister till Pisa varje år.  

På en av Fylgias resor seglade Prins Bertil med. I boken "PRINS BERTIL BERÄTTAR" (Jag har boken) nämner han kocken som kom ut från kabyssen med ett ägg, knäckte det och stekte det på ett av Fylgias kanontorn så varmt var det. Kocken i boken var Victor. Han har berättat det för oss barn. Prins Bertil och några till muciserade tillsammans. Prinsen spelade trummor och Victor trakterade *) munspel och acordcittra fast inte på detta foto.

*) Det var min far som började lära mig och fick mig att spela och gilla munspel. En polka som han spelade offta och lärde mig och som ingen visste namnet på. Den spelar jag nu och jag har gett den ett namn. Jag kallar den nu för "Victors polka".

  En solig dag i Medelhavet och här ser ni "Prins Bertil" spela trummor. Victor bara lyssnar på musiken. Jag har sett kort på orkestern när de spelade och då de sotade för linjen. Det hette så när dom passerade ekvatorn. Då kom Neptun upp från havet med sitt sällskap där sådana som tidigare hade passerat linjen var med. De var utklädda till alla möjliga figurer som sjöjungfrur, näcken mm. Det blev massor av hyss med dem som inte hade passerat linjen förut. De kunde bli insmorda med tjära och fjäder och fick bada i tunnor eller bassäng. Jag har sett foto från dessa sotningar. Läs om fylgias resa sök:  http://www.flottansman.se/Alvsnabben/fylgia3132/fylgia3132.htm

9.  HMS Jacob Bagge. Första tjänsgöring off. kock 73 dagar 1927 och 17 dagar 1928

10.  HMS Örnen. Tjänsgöring och befälskock 118 dagar och 59 dagar 1929

Victor tog sitt körkort med Nr: 6448 den 14 april 1931 och det har en egen historia. (klicka här). 

11.  HMS Psilander. Tjänstgöring, befälskock 73 dagar från 6/8 till den 17/10 1931

12.  HMS Klas Uggla. Tjänstgring, Officerskock 66 dagar vid 3 tillfällen 1932

13.  HMS Nordenskjöld. Tjänstgöring, Officerskock 4 + 170 + 5 dagar den 28/10-31/10 1932  och         den 1/11-19/4 1933 & 20/4-24/4 1933

14.  Foto på HMS Ymer. Victor tjänsgjorde på Isbrytaren Ymer som Officerskock vid 3 tillfällen på 4 dagar den 28/10 -31/10 och den 1/11-4/11 1935 Hans sista sjökommendering var på Ymer den 28/1- 28/4 92 dagar. Det var det sista av alla de 14 fartygen i flottan han seglat på. Victors landkommenderingar var tjänsgjöring i Sjöreserven och även på Sjöofficersmässen vid några olika tillfällen som Officerskock.

När Victor läste korpralskolan blev han mycket god vän med Fredrik Andersson (Lyckne) från Lyckeåborg och honom minns jag tydligt. Att jag minns honom så väl berodde på att jag vistades hos hans föräldrar och bröder en sommar. De hade två grisar, en tupp och höns. Vi var mycket ute och rodde i ekan och metade abborrar i Lyckebyån strax ovan för fallet i Lyckeåborg.

  En civil Fredrik men jag minns honom i flottans uniform också. Fredriks far var smed på Lyckeåborgs bruk. Hans söner Viktor, Henning, Ragnar och Reinhold jobbade även där. Andersson hette dom då, men bytte senare namn till Lyckne, utom Henning han behöll namnet Andersson. (Hennings son Leif har jag kört MC med och även jobbat tillsammans med på Karlskrona Varvet).

Vicktor träffar Ebba Carolina Lövell år 1918.

  Victor och Ebba är ute och badar.  

Hon bodde på Björkholmen och de ingick 1919-11-01 i det äkta ståndet. Ganska så snart efter de att de träffats fick de tre flickor Inga, Rosa och Karin. Nu kom en svår tid för Victor eftersom hans fru Ebba blev svårt sjuk och Flottan krävde att en sjöman är till sjöss och inte hos fru och barn i land. Ännu svårare blev det när Ebba född 1900-01-20 dog 1930-04-06 och Victor blev änkeman vid 32-års ålder. Det inträffade förvärrade ytterligare situationen. Flickorna sörjde sin mamma och Victor var tvungen att ordna så att flickorna blev omhändertagna när han arbetade. Den enda lösningen som stod till buds var att de fick komma till barnhemmet ute vid Tullskolan. Victor var där så ofta han kunde när inte tjänsten lade hinder i vägen. Ibland tog han med sig flickorna ut på promenader till Vämöparken eller Vattentornet, se foto nedan.

 Inga, Karin & Rosa. Hit promenerade dom för att titta på den fina utsikten eller så tog de spårvagnen vid Kakelfabriken in till stan för att hälsa på sin moster Margit på Björkholmen. Vid denna tid hade Victor en liten lägenhet vid Sotartrappan.

 Så här såg det ut vid Sotartrappan. Om jag minns rätt så tror att det var i 2:dra huset till höger Victor sa att han bodde. Övernattningslägenheten var faster Annas & Frans Oskar Karlssons som jobbade på Varvet. Dom bodde ju i eget hus på Mörtövägen i  Rödeby. Vicktor fick låna eller vara inneboende under en kort tid tills han fick en egen lägenhet på Galergatan 6 på Björkholmen.

Hur föreståndare för barnhem var på den tiden, det har man hört mycket om. Det fanns väl både onda och goda. Vanligt var att de var ganska så barska mot karlar, så visst hade Victor problem med föreståndarinnan och barnen. Men åren gick och flickorna växte upp och slapp så småningom att bo på detta barnhem. Victor träffade så Dagny. Hon var innehavare av en mjölkaffär. Hur det gick sen? Det finns att läsa om på en annan plats om ni har läst min mor Dagnys berättelse. Dagny kallade honom Vicke och i flottan sa dom Lille-Calle, därav fick jag mitt namn. Victor tjänstgjorde enl. intyg från januari 1938 till augusti 1943 på artilleriverkstaden på Varvet.

Därefter blev det några år med civilanställning med Sjöreserven som arbetsplats. Efter en tids sjukdom gjorde han sina 3 sista tjänstgöringsår i ett av flottans beklädnadsförråd på Stumholmen. Därifrån avgick han med pension i september 1958.

 Foto från Saltö 1935. Dagny, Lars-Erik Barck, Brita Nilsson f.d.skolkamrat till Dagny. Jag sitter i knäet hos Victor.

Victors extraknäck som kock.

Victor berättade att han jobbade på Karön i Ronneby vid några olika semesterperioder. Dom hade svårt att få tag på en kvalificerad kock så Victor lovade att ställa upp under en kort tid. Jag tror att det rörde sig om några veckoslut  när han hade frivecka. Men även under någon semesterperiod.

Storkällaren som senare blev Savoy och fasaden sparades till Wachtmeister Galleria köpcentrum i Karlskrona som etablerat sig här.

 Eget & äldre foto på Sjöreserven kök & matsal låg till vä. om huvudbyggnaden. 

 Sjöreserven här i uppsnyggat tillstånd med de två st. 80-pundiga mörsare vid entrén.Jag har grenslat och  klättrat många gånger på dessa mörsare. Victor var kock i Sjöreserven för andra gången under åren 1943-55.

Här är Victors bostad när han låg över i Sjöreserven.

    Till hö. står korpralen & kocken Victor bland sina vrålhungriga beväringar som firar "Vrålmuck".

Foto från ingången till kökets baksida. Jag måste nämna lite om "Gustavsson" ett original? Eller möjligen originell.  En korpral i flottan Thure Gustavsson åt mycket hos Victor i Sjöreserven. En man som både jag och min far visste en del om. Han var en välkänd och storvuxen karl s.k. original från Lyckeby och omkom genom drunkning i slutet på 50-talet. Han var kommenderad i Sjöreserven under kriget och jag har ett kort från julafton 1944 taget i matsalen på Sjöreserven, där Gustavsson sitter längst fram till hö. i bild rullandes tummarna. Länk: till Lyckeby i mitt hjärta.

 Här står jag på samma plats ca. 70 år senare. Fotot taget vid Marindagarna 16/8 2014

             Korpral Thure Gustavsson julafton 1944.  

  Victor och Dagny på Ekeberg. Snäckan framför är en utrikespinaul.

 Kaffe & snaps med mågen Björn Alexandersson.  Han som hänger på bordet är en av bröderna Carlsson, Eddy.

Kolla länken: Granatsplittret.  2 historier som Dagny och Victor varit med om.

Av Victors kompisar & arbetskamrater, brandchafförer, varvspoliser från Sjöreserven fick Victor en flaggstång när han fyllde 50 år. Under trumpetfanfar hissades flaggan av kompisarna kl: 08.00 denna dag. En stor fest blev det på kvällen och hur alla fick plats i huset på 72 kvm. är en gåta. Kocken & Dagny hade fixat maten.

Efter pensionsavgången tänkte Victor att han skulle njuta tillsammans med Dagny i villan som han 1945-46 byggde på Lärkvägen 15, Ekeberg. Villan sålde han 1961 till min yngsta syster och hennes man.

 

Här är Victor och en del barn & barbarn samlade i 2:an på Nya Skepsbrogatan. Diana & Dagny står under kaffeträdet. Vem kan ha tagit kortet? Christer? Inga? Karin?

 Victors 75-årsdag firas här på Nya Skeppsbrogatan.

  Lägg märke till pistolen som hänger på Victors kavajslag och vidhängande klocka har han alltid i bröstfickan.

 Victors pistol & klocka. Klockan med vidhängande pistol har jag i min ägo.

 Dagny och Victor bosatte sig 1961 på Nya Skeppsbrogatan  och Victor kom åter in till Karlskrona. Han avled 79 år gammal 1977-11-27 efter ett händeserikt liv. Dagny avled lugnt och stilla på Ljungskärs äldreboende Gullberna 92 år gammal insommnade hon i sin säng.2001-12-16.

Här vilar dom nu tillsammans med Sivert på Karlskronas Kyrkogård i graven på Karlskrona kyrkogård

<<<Tillbaka