Uppdat. 2020-03-16      Uno Bark - Pingispelaren - Målvakten -Lagledaren.

 Min morbror Bror Uno Bark blev 88 år. Född 1925-07-19 avliden i Göteborg 2014-01-09  88 år. Han är uppvuxen i Lösen och hans far uoff. Johan Larsson bodde då tillsammans med min mormor Jenny Bark. Jenny förvaltade ett luftgevär under många år som jag tyckte att jag kunde få överta. Jag tjatade på henne mycket om detta gevär och sa till henne jag -kan väl få det i konfirmationspresent. Men icke sa Nicke, jag fick istället ett par manchettknappar i rostfritt med mitt namn Carl ingraverat. (se Foto)

   

Jag använder dom ännu ibland. Jag var och hälsade på Jenny när hon bodde på Marieberg. Jag var väl 23 år (1957) då och frågade givetvis om geväret. Vi ska dricka kaffe först sa hon så ska jag funderar under tiden. Jag drack 11 koppar gott pumpakaffe och när det var gjort sa Jenny du kan få geväret nu för du är tillräcklig stor nu.

 

 Jag har tagit väl hand om Unos gamla luftgevär som ni ser här. (Licensfritt)

 

SK Frigg Handbollslag 1945/46 spelade i div. III & kom 6:a

 

 Målvakten i SK Frigg Uno Bark.

Några av handbollskillarna känner jag igen, men minns inte namnen. Men en dag kanske jag har alla namnen här.

Överst fr. vä: Lagled. Arne Karlsson, ?--?,--?, Sture Möller, Börje Werlemark, Ingvar Johansson, Karl Pettersson (Kallades "Pelle Monark")

Nederst: Kurt "Totte Bula" Pettersson,  --, --,Uno Bark, --, --.

Handbollslaget SK Frigg 1950 med lagledare Uno Bark.

 SK Frigg Handbollslag.

Överst: Lagled. Uno Bark. --? --? Yngve Karlsson, Olof Dagerhem f. Pettersson --?

Främre rad. från.vä: Göran Rickler, Harry Johansson, målv.?  --? --?               Dessa 2 lagfoto är överförda /mail till SK Frigg den 30/1 2014.

Uno har spelat bordtennis i Idrottsparken i Lyckeby och han har under 50-talet spelat i Lyckeby och varit målvakt i Lyckeby GoIF (bildat 1925) och spelat bordtennis i Lösens BTK och i Frigg. Uno var med och bildade Lösens BTK. Så även en annan känd Lyckebybo Arne Karlsson, Knipehall (avliden 2007-82 år) som varit mycket verksam inom bordtennisen genom åren. Lösens BTK byter namn 1949 till Lyckeby BTK. Läser i dag den 23 mars 2009 i BLT att Uno som då spelade för Frigg spelade en historisk seriematch 1949, 24 år gammal (för 60 år sedan, jubileumsår för LBTK). Han förlorade mot Kurt Lindell Lyckeby BTK 21-17 i skiljeset. Med tanke på att Lindell hade 18-2 i matchkvot den säsongen kan man ju ändå se matchförlusten som hedrande. Lyckeby BTK spelade i Idrottsparken under åren 1955-1964, då byggnaden revs. Jag har sett en hel del fotboll på Lyckåvallen bl.a. matcher när Uno spelat och stått i mål för Lyckeby GoIF. I hanboll stod Uno i mål för Frigg och var under en tid lagledare för handbollslaget. Barkarna har med förtjusning stått i mål, så även mina kusiner Kurt och Ove. Kurt & Ove stod i  Pantarholmens SK.Uno träffar så Inga Mattsson från Karlshamn och när dom var bosatta på Hissingen i Göteborg när jag var och hälsade på dom. Efter många lyckliga år tillsammans blev Uno änkeman år 2001.

  1947 Uno var här 22 år.

Inga Mattssson (20) här som expedit i Gustavsson konditori på Hantverkargatan i Karlskrona

  Brudparet Bark 1956?  Ett fint konfirmationsfoto.

              Mera om Barksläkten finns på annat ställe.

Konfirmanden, "lille Uno" som Jenny alltid sa.

Unos far Elof Larsson, man ser en viss likhet. Johan Elof Larsson *1883-11-25 Lösen.

 1915 var uoff. Larsson kommenderad på Oskar II och var 32 år då.

 

                 Besöket i Göteborg 1959.

 

Jag var förlovad med Gerd och vi skulle köra till Göteborg med min blå Opel Kapitän 1952 årsmodell K8585

 Vi  var och hälsade på Uno och Inga, min kusin Inger och morbror Malte. Inga jobbade då som affärsbiträde på Hissingen och om jag minns rätt tror det var på EPA. Vi som aldrig varit i Göteborg hur skulle vi hitta till Hissingen? Vi såg en buss som det stod Centrum på och den hängde vi på. Det var bara det att plötsligt stod vi inklämda mellan några bussar i en busstation. Nu var goda råd dyra hur skulle vi ta oss ut på den stora gatan igen? Jag tog en rövare och körde rakt över gräsmattan och vi var ute på gatan och spårvagnspåren som gick mot Liseberg. Till slut kom vi över Hissingsbron och vi stod utanför huset där Uno & Inga bodde. 

Vi skulle nu ut till morbror Maltes sommarstuga i Askim och Uno skulle köra före och visa vägen. Det gick undan över Hissingsbron och när vi var över kom det en skarp vänstersväng och jag vet att det skrek i däcken  på min Opel Kapitän. Jag körde på spårvagnspåren med livet som insatts känndes det som. Plötsligt dyker en spårvagn upp! Vilken sida ska man välja att möta den på? Jag tog den sidan där det var mest plats och såg Uno försvinna långt bort. Nu gällde det att hänga på och trampa gasen i botten för att hinna i fatt, annars hade jag tappat bort Uno och jag hittade inte till Askim. Vi kom till slut fram till Askim och Maltes sommarstuga. Där mötte oss Malte & Maj, Inger och Kent samt lille Gunnar som då var 7 år. Efter lite fika skulle vi ner och bada i Askimsbadet. Där vill jag lova att det var knökafullt med folk och man fick se upp så man inte trampade på någons filt. Nu ska vi bada sa dom, bada gick inte bland så mycket folk men ut och trängas och ställa sig i vattnet gick bra. Oj, vad jag längtade hem till våra badställen där ingen trängsel fanns. På kvällen var vi på Liseberg och åkte Spöktåget, se fotot som togs när vi kom ut från Spökeriet och det var färdigåkt.

 

   Det blev mycket Spöktåg.

Jag ser skräckslagen ut, eller är det blixtlampan jag reagerade på?     Här kommer Inga & Uno ut.                
Mormor Jenny och Inga åkte också.

 

Nu skulle vi prova på en annan attraktion, vi skulle åka i en tunna där man fick spänna fast sig med en rem. Den snurrade runt med bra fart och det var ingen som sagt att den skulle tippa på sidan och det var man inte beredd på och kändes kusligt. Jag kommer ihåg mycket av denna resa men inte hur vi tog oss hem, men hem kom vi i alla fall. Jag har inte varit i Göteborg sen dess men nära på. Vi har varit i Trollhättan och Lilla Edet och närmare Göteborg än så kommer vi nog inte. Men vi kanske tar en resa under år 2019, dock är ingen resa planerad ännu.

 <<<<Tillbaka