Uppdat. 2010-07-05

En märklig & glädjande samt en otroligt sann historia.

Min mobil ringer och en dam presenterar sig som Marianne Hurtig och hennes dotter Susanne har hjälpt henne att hitta mig. Hon talar om att troligen är det min fars körkort hon har hittat i en rockficka när hon på ett insamlingsställe för kläder sorterade sådana. Hon talar om att mannen på körkortet har sjömanskrage sådana som flottans folk har. Det stämmer säger jag, han tog körkortet när han gått ut korpralskolan och året var 1931 således 3 år innan jag föddes.

Körkortet har kommit/post till mig. Som tack kommer jag att skicka min självbiografi "Septemberbarn" till henne. Där står det mera utförligt om min far Viktor och hans märkliga och rika levnadshistoria (boken är skickad).

Nedan kan ni nu se foto på körkortet och jag vet att han som har skrivit ut och undertecknat körkortet var arbetsgivare för min mor Dagny som jobbade som hemhjälp hos honom då han bodde på Bergåsa, hans namn var Robert Peitjold, besiktningsman.

 Körkortsnummer: 6448 utfärdat den 14 april 1931. Viktor Sigfrid Carlsson f.1898-09-11 d. 77-11-07 (79 år)

Marianne Hurtig skriver till mig i ett brev att hon jobbade på Sandbäckstvätten till 1980 och det var där hon hittade körkortet. Av någon anledning fick det följa med hem till huset i Bålsta och har legat i en låda med gamla brev och almanackor. Hon flyttade i slutet av 1990-talet till Katrineholm och körkortet flyttade med. Något år senare bar det av till Sunnansjö i Dalarna. Bodde där i några år, sen blev det flytt till Nyhammar där hon bor nu. I början på juni öppnade hon lådan, läste lite brev och fick se körkortet. Hon tog det med till dottern Susanne som till slut hittade mig. En riktig solskenshistoria blev det och märkligt att jag i alla år sparat körkortet. Kanske var det för att hon en dag skulle kunna lämna över det till rätte ägaren och det är nu sonen till avlidne Victor som tog detta körkort i april 1931. Marianne skickar en hälsning från Dalarna och en önskan om en jättebra sommar! Jag önskar henne det samma med Ett stort tack! för att hon sparat min fars körkort i alla år och en sommar kan inte bli bättre än så här.

Mariannes dotter har skrivit i min gästbok och i ett mail till mig skriver hon här.

Hej Calle!
Javisst är det körkortet som jag menade!
Det är nu skickat till dig, kommer nog på måndag.
Mamma tror att det var 1977 hon hittade det. Vi har även skrivit med en liten story hur körkortet har flyttad med henne, från Bålsta, Katrineholm, Sunnansjö, & Nyhammar. Jag sökte på google på din fars namn, hamnade då på din släktforskning. Där stod massor av intressanta saker, läst den flera gånger. Du skriver verkligen jättebra och medryckande. Känns som att jag kan din släkt nu :). 
Det tog ett tag innan jag hittade på din hemsida, jag kunde bara läsa din släktforskning. Ett tag trodde jag du hette Arne, vad jag förstår så heter din bror så. Hittade på en Arne som jag mailade men det var ju fel. Han pysslade också med släktforskning och erbjöd sig att hjälpa till men jag hittade dig ändå. Spännande var det, och kul att jag hittade dig. Skam den som ger sig. Hade du inte lagt ut din släktforskning på nätet hade det varit svårt. Tänk vad bra det är med internet. Din sida kommer jag i fortsättningen kika in på då och då.
Mamma heter Marianne Hurtig och adressen stämmer. Jag heter också Hurtig i efternamn nu för tiden, vi tog mammas efternamn när jag gifte mig. Är lite sugen på att släktforska om vår Hurtig släkt.
 
Ha en underbar sommar
Susanne
Tack! Susanne för att du hjälpte din mamma att hitta mig och jag får önska dig detsamma och lycka till med din släktforskning.

Denna historia hade varit omöjligt om inte internet och min hemsida funnits till. Saker och händelser kan få de mest otroliga att hända på nätet.

Hälsningar Calle

>>>Tillbaka