Uppdat. 2020-04-20      Kolonivistelse på Eringsboda Brunn krigsåren 1944 & 1945.

Här finns mycket "Nostalgi" för min del & några foto från en del återbesök i nutid.

Jag tror att jag i min självbiografi har beskrivit hur denna kolonivistese var vi de två tillfällen jag vistades där. Men nu när jag besöker stället kommer en massa minnesbilder upp. Jag tog några foto här och ska lägga till lite beskrivande text. I dag är ju Eringsboda Brunn ett populärt dans & nöjesställe dit dansanta från närliggande län gör täta besök.

 Två somrar på 40-talet bodde jag här på översta våningen och där det hö. fönstret är. Nedersta vån. till hö. om ytterdörren var det matsal om jag minn rätt. I glaspaviljongen till hö. blev vi avlusade med sabbadillättika. Nu är det Discotek här & vid detta besök var Caroline med som synes.

 Här står Madde vid annexet. Där bodde flickorna. Ett nöje var att på kvällen smyga ner till baksidan för att spöka och skrämma tjejerna. Går man till höger på fotot kommer man till toalettbyggnaden som innehöll torrdass.

Här ett foto från ett av mina besök som väcker minnen.

 Tidiga mornar kunde man ofta på andra sidan Åsjön om man hade tur se älgar. Som mest räknade jag till 7 stycken på en gång. Men det stod alltid en fyra fem stycken där.

 Här är torrdassbyggnaden som nu fått en gul färg. På den tid jag behövde gå hit var huset rött. Det var föresten alla byggnaderna då som nu fått en gul färg.

 På nedre botten här fanns kök och matsalen.

 Överst till höger bodde föreståndarinnan "Syster Märta Jönsson". När hon inte var här, jobbade hon som tandsköterska på Amiralitetsskolans skoltandvård. Jag minns när alla blev avlusade här med sabadillättika. Många år senare när jag mötte Märta på stan stannade vi alltid och pratade minnen från tiden i Eringsboda.

 Här poserar jag, och mitt i Åsjön ligger en ö (Granholmen).
Ser ni ön? Vi brukade ro ut till den och leka "Sjörövare". 

Foto från några andra besök jag gjort här.

 Vid ett annat besök med MC såg det ut så här. Till vä. står Ingemar Albinsson och jag har ju jobbat åt hans far Gunnar som var innehavare av Björkeryds Mek. verkstad.
Entrén till Eringsboda Brunn. Till vänster låg förr en gammal dansbana och till hö. drog vi upp skomakarens övergivna eka.

Här var Madde och jag och badade i Åsjön. Vattnet var kallare än vi väntat oss och det var 70 år sedan jag badade i denna sjö första gången. Det var när jag var på kollo här 1944 & -45.

Besöket 2018-07-01 i fint sommarväder. Vi fikade och njöt av kaffet och vädret. Madde badade eller doppade sig till knäna.

Årets besök blev den 2019-08-05. På flotten såg jag Cornelis uppträda 1964.

  Hit tll granholmen rodde vi i skomakarens övergivna eka 1945 som vi bottenmålat och fixat till.

 
Ett av mina finaste foto genom tidena visar ön i Åsjön. Med andra ord ett "Kanonfoto". Stämningsfullt & natur när den är som bäst.

  <<<Tillbaka